ağız ve diş sağlığı

Sëmundjet Dhë Trajtımët Dëntare

Spitali Ndërkombëtar Avicenna Njësia Ndërkombëtare e Shëndetit Oral dhe Dentar ofron shërbime moderne dhe të avancuara të diagnostifikimit dhe trajtimit në fushën e shëndetit oral dhe dentar me stafin e tij mjeksorë të specializuar. Pacientët tanë që iu drejtohen klinikës do të trajtohen në detaje me një aparat fotografik në gojë dhe me rreze x fillon trajtimi i tyre. Për më tepër, trajtimi dentar mund të kryhet nën anestezion të përgjithshme për pacientët e frikësuar, fëmijët hiperaktivë dhe pacientët tanë me aftësi të kufizuara.

Prishjet e Dhëmbëve

Kur dhëmbët nuk janë larë osenuk janë larë sa duhet, një shtresë bakteriale shfaqet në sipërfaqen e dhëmbit. Këto baktere prodhojnë acid duke tretur mbetjet e ushqimit (bukë, krisur, patate të skuqura, çokollatë, etj ushqime me sheqer) të mbetura në gojë. Këto acide shpërndajnë indet e forta të dhëmbit (smalt dhe dentin), duke krijuar karies. Me kalimin e kohës, kariesi i dhëmbëve përparon dhe krijon zgavra, dhe këto zgavra nuk shërohen kurrë më vetvetiu, pasi të formohen. Nëse nuk trajtohen, ato rriten dhe shkaktojnë humbje serioze të materialit në dhëmb. Acidet sulmojnë vazhdimisht sipërfaqen e dhëmbit. Sidoqoftë, prishja e dhëmbëve nuk ndodh menjëherë. Arsyeja për këtë është se elementët e tjerë parandalojnë zgavrat duke forcuar dhëmbët. Duke precipituar mineralet në pështymë në sipërfaqen e dhëmbit, ai përpiqet të forcojë dhëmbët kundër kariesit. Përveç kësaj, fluori në ujin e pijshëm dhe pastën e dhëmbëve forcon dhëmbët kundër zgavrave.

A Duhet të Zëvendësohen Mbushjet Amalgamike (Argjendi) me Mbushje të Përbëra (të Bardha)?

Nëse kariesi i ri zbulohet nën ose rreth mbushjeve të amalgamës, ato mund të zëvendësohen me mbushje të përbëra. Në të kaluarën, mbushjet e përbëra nuk aplikoheshin në dhëmbët e pasmë sepse nuk ishin të forta. Sidoqoftë, sot, mbushjet e përbëra janë zhvilluar dhe bërë aq të forta sa edhe mbushjet e amalgamit. Mbushjet e përbëra tani përdoren shpesh dhe në mënyrë të sigurt në zonat e përparme dhe të pasme sipas nevojës.

Për të parandaluar prishjen e dhëmbëve;

 • Kushtoni kujdes larjes së dhëmbëve dhe përdorimit të fillit.
 • Shmanguni nga ushqimet midis racioneve.
 • Nëse jeni duke marrë ilaçe që zvogëlojnë sasinë e pështymës, pini shumë ujë.
 • Vizitoni dentistin tuaj dy herë në vit.
 • Shkaqet e veshjes së dhëmbëve.
 • Larja dhe fërkimi shumë I fort I dhëmbëve.
 • Konsumimi i tepërt i ushqimeve dhe pijeve acidike.
 • Furçë e forte e dhëmbëve.
 • Përdorimi i pastës së gabuar të dhëmbëve (pasta me veti gërryese).
 • Shtrëngimi dhe kërcitja e dhëmbëve.

Parandalimi dhe Trajtimi

Lani të gjitha sipërfaqet e dhëmbëve tuaj me lëvizje rrethore, duke shmangur lëvizjet mbrapa-përpara ose lart-poshtë në një zonë të vetme.

Në përgjithësi, zgjidhni një furçë dhëmbësh me fortësi të mesme.

Përdorni një pastë dhëmbësh që përmban fluor dhe ka pak gërryes.

Mos i lani dhëmbët menjëherë pas konsumimit të ushqimeve dhe pijeve acidike. Shpërlajeni gojën vetëm me ujë dhe lani dhëmbët pas 1-2 orësh.

Nëse ekziston humbja e madhe e materialit , trajtoni dhëmbët tuaj me restaurime ose me porcelan.

Për të parandaluar shtrëngimin dhe kërcitjen e dhëmbëve, aplikoni pllakën e natës të rekomanduar nga dentisti juaj.

Seksionet Tjëra Të Ndërlidhura

 • Qendra e Dhimbjeve Faciale- Të Fytyrës dhe Nyjes së Noufullës
 • Sëmundjet e Mishit të Dhëmbëve dhe Trajtimi i Tyre
 • Endodonci
 • Dentistri Estetike (Zbardhja e Dhëmbëve dhe Laminant e Porcelanit)
 • Prozetat Fikse dhe Të Lëvizshme
 • Implantolongjia Orale
 • Pedodontia (Shëndeti Oral dhe Dental te Fëmijët)

 

 

 

 

 


⚠ Yasal Uyarı

Bu internet sitesinin içerikleri, siteye giriş yapan hastaların ve ziyaretçilerin güncel bilgilere ulaşabilmesi adına hazırlanmıştır. Sitedeki bilgilerin, sağlık alanında tanı, tedavi ya da ilaç reçetesi gibi bir özelliği bulunmamaktadır. İnternet sitemiz, sağlıkla ilgili bütün konuların ancak, doktor muayenesi ile teşhis ve tedavi edilebileceğini savunmaktadır. Sitede yer alan bütün bilgiler doktor muayenesine teşvik amacıyla hazırlanmaktadır. Doğru bilgiyi her zaman doktorlardan alabilirsiniz. Sitede yer alan bilgilerin yanlış anlaşılmasına bağlı olarak ortaya çıkabilecek mağduriyetlerden internet sitemiz sorumlu değildir. Site içerisindeki bilgilerin kopyalanarak, başka internet sitelerinde kullanılması kesinlikle yasaktır. İnternet sitemizdeki bilgiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerince, internet sitesinin sahibinin iznine bağlı olarak kullanılabilmektedir. Siteye giriş yapan tüm ziyaretçiler, yukarıda yer alan yasal uyarıyı bütünüyle ve şartsız olarak kabul etmiş sayılır.

🇹🇷 المستشفى الأكثر ترجيحاً في تركيا لمتحدثي اللغة العربية في عام ٢٠٢٣