Göz Hastalıkları

Shëndeti i syve ka një rëndësi të madhe për sa i përket cilësisë së jetës. Disa sëmundje të syve mund të përparojnë dhe të shkaktojnë dëme të përhershme deri në humbjen e shikimit nëse nuk trajtohen në periudhën e hershme. Prandaj, është me rëndësi të madhe që të bëhen kontrolle të rregullta të syve dhe të bëhen zbulime të hershme të sëmundjeve të mundshme në sy para se të përparojnë. Njerëzit e shëndetshëm duhet t’i nënshtrohen kontrollit të syve një herë në vit, dhe ata që kanë ndonjë ankesë në lidhje me shëndetin e syve duhet të trajtohen në Departamentin e Sëmundjeve dhe Shëndetit të Syve.

Departamenti i Oftalmologjisë së Spitalit Ndërkombëtar Avicenna ofron shërbime në këto degë : sëmundjet vitreo-retinale, kirurgjia refraktive e kataraktit, kirurgjia okuloplastike, glaukoma, diagnostikimi dhe trajtimi i sëmundjes së njollave të verdha, gabime refraktive, strabizëm, okulistikë pediatrike, retinopati e parakohshme, sëmundje të retinës dhe kornesë. Mjekët specialistë përfitojnë nga teknologjitë aktuale në diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve të syve.

Në Klinikën Tonë Kryhen Këto Trajtime Shëndetësore

 • Kontrollimi i përgjithshëm i syve
 • Operacioni i kataraktit
 • Sëmundjet e retinës dhe kirurgjia e retinës (vitrektomia)
 • Trajtimi i glaukomës (presioni I lartë I syve)
 • Trajtimi i strabizmit dhe sëmundjeve pediatrike të syve
 • Sëmundjet e kornesë dhe transplantimi i kornesë
 • Estetika e syve (Okuloplastika) dhe inflamacioni uveas ( uveitis )

Departamentet Tona të Syve

Departamenti i Retiës

 • Kirurgjia e retinës
 • Retinopatia diabetike
 • Sëmundja e njollave të verdha
 • FFA (Angio e syve)
 • ICG
 • OCT (Tomografia e syve) / OCT – Angio (Angio pa ilaçe)
 • Laser argoni
 • Ultrazëri
 • PDT (terapi fotodinamike)

Departamenti i Kataraktit

 • Fakoemulsifikimi
 • Laser-Phaco (Phac lazer Femtosecond)
 • Zbatimi i lenteve shumëfokale (Lente Smart) Toric (Korrigjim Astigmatizmi)
 • Yag Laser

Departamenti i Kirurgis Refraktivë

 • Excimer Laser
 • Femtosecond Lasik (trajtim pa thikë)
 • Trajtimet Keratoconus (CrossLinking, aplikime të unazave intrakorneale)
 • Lente fakike

Departamenti i Okuloplastis

 • Estetika e syve dhe kirurgjia e kapakut
 • Aplikime kozmetike
 • Operacionet e kanaleve të lotëve
 • Syri protetik

Departamenti Strabizem

 • Kirurgjia Strabismus
 • Sytë Dembele
 • Trajtimi Cam
 • Perde e Hess
 • Sinoptofori

Departamenti Glaucoma

 • Kirurgjia e Glaukomës
 • Fusha Vizuale
 • OCT
 • Pakimetria

Departamenti i Korneas

Kirurgjitë e Transplantimit të Kornesë (Keratoplastikës)

Kontakti Departamenti i Leneve

 • Zbatime të lenteve të buta dhe të forta
 • Zbatimet e lenteve kozmetike
 • Zbatimet e lenteve sklerale

Trajtimet e sëmundjeve të syve

 • Kirurgjia me lazer Excimer
 • Kirurgjia e kataraktit me lazer – vitrektomia
 • Retinopatia diabetike
 • Glaukoma (Presioni i syve)
 • Loti i Retinës dhe Shkëputje
 • Kirurgjia e vrimave makulare
 • Sëmundja e njollave të verdha

Shëndeti i Syve të Fëmijëve dhe Strabizmi

Kirurgjia e syve

 • Kirurgjia e syve me lazer
 • Kirurgjia me lazer Excimer
 • Kirurgjia e kataraktit me lazer – vitrektomia
 • Zbatimet e lenteve inteligjente
 • Retinopatia diabetike
 • Glaukoma (Presioni i syve)
 • Carjet dhe shkëputjet e Retinës

 

Ekzaminimi i Përgjithshëm i Syrit

Pacientët që kërkojnë ndihmë mjekësore në Departamentin e Syve të Spitalit Ndërkombëtar Avicenna janë të mirëpritur nga stafi ynë mjekësorë dhe me përvojë. Autorefraktometria (matja e kompjuterizuar e përthyerjes së syrit) dhe matja e kompjuterizuar e presionit të syrit kryhen nga tekniku ynë i syve për të gjithë pacientët tanë pasi të ketë përfunduar procesi i regjistrimit. Pastaj, pacientët tanë dërgohen në dhomën ku do të ekzaminohen nga konsulentët e tyre të pacientëve. Këtu, pasi të dëgjohen ankesat e pacientëve, niveli i shikimit dhe gabimi i thyerjes përcaktohen nga mjekë specialistë. Duke kryer një ekzaminim biomikroskopik, shqyrtohen shtresat e jashtme dhe të brendshme të syrit. Më në fund, pasi që shtresa e retinës në pjesën e pasme të syrit ekzaminohet me ekzaminimin e fundusit, ekzaminimi përfundon. Kur vlerësohet se është e nevojshme, pikat e syve vendosen në sy me qëllim të zmadhimit të bebëzës së syrit për të kryer një ekzaminim më të hollësishëm orbital.

Kirurgjia e Kataraktit (Phacoemulsification)

Katarakti është zbehja dhe humbja e transparencës së thjerrëzës së syrit. Katarakti zakonisht paraqitet tek personat në moshë të caktuar dhe i vetmi trajtim është kirurgjia. Teknika më e përparuar në kirurgjinë e kataraktit është fakoemulsifikimi, pra operacioni fako. Para operacionit është e nevojshme të bëhet llogaritja e numrit të lenteve që do të futen në sy. Për këtë matje, në klinikën tone përdoret pajisja që është fjala e fundit e teknologjisë IOLMaster nga duart e mjekëve tanë me eksperiencë. Në operacionin fako, syri anestetizohet me pika. Duke hyrë në sy me një prerje prej afërsisht 2 mm, katarakti pastrohet duke u ndarë me valë zanore ultrasonografike. Në fazën e fundit, një lente artificiale vendoset në sy për të siguruar një shikim të qartë. Meqenëse lentet do të qëndrojnë në sy për një jetë, cilësia e tyre është e rëndësisë së veqantë. Lentet mund të pajisen për të siguruar shikim në distancë ose shikim në distancë dhe afër. Meqenëse prerja është shumë e vogël, nuk ka nevojë për qepje. Në këtë mënyrë, procesi i shërimit është shumë i shpejtë dhe i rehatshëm.

Sëmundja e Kataraktit

Katarakti është kur thjerrëza e syrit bëhete e turbullt, humbja e transparencës dhe zbehja e thjerrëzës natyrale të syrit, e cila na shkurton të pamurit e qartë. Me fjalë të tjera, shikimi ynë I gjason pamjes që rezulton nga të shikuarit me një gote të mbuluar me brymë.

Megjithëse katarakti është një sëmundje e syrit që shfaqet në moshat e shtyera; njëkohësisht është një sëmundje e syrit që mund të paraqitet tek foshnjat e porsalindura, diabetikët, goditjet fizike në sy dhe ata që përdorin ilaçe afatgjata me kortizon.

Simptomat e kataraktit identifikohen me bezdisje dhe shkurtimin e të pamurit të detajeve shumë të holla dhe nga një numër gjithnjë e më i vogël I testeve.

 • Shkurtimi gradual I të pamurit
 • Ndjeshmëria ndaj dritës (verboj)
 • Vështirësia në të lexuar
 • Përkeqësimi i shikimit gjatë natës
 • Zbehja ose zverdhja e ngjyrave
 • Ndryshimi i shpeshtë i numrave të syzeve

Katarakti nuk është një sëmundje që mund të trajtohet me ilaçe dhe përparimi i saj mund të ndalet. I vetmi trajtim për kataraktin është operacioni. Si rezultat i operacionit të kataraktit , të kryer me metoda moderne kirurgjikale, pacientët mund të kthehen në shtëpitë e tyre në të njëjtën ditë.

Trajtimi i Kataraktit

I vetmi trajtim për kataraktin është operacioni. Gjatë operacionit, syri anestezohet lokalisht me ndihmën e pikave, në këtë mënyrë, operacioni kryhet pa anestezi, inxhekcione dhe pa dhimbje.

Metoda Phaco (Teknika Phacoemulsification)

Lentja intraokulare që ka humbur transparencën e saj , lenta me katarakt, me anë të valëve zanore thyhet në në copa të vogla. Lentet e thyera në copa të vogla hiqen me një thithje të butë. Pastaj, vendoset një lente artificiale e quajtur lente intraokulare ose IOL e bërë nga plastika, silikoni apo nga ndonjë material tjetër. Meqenëse prerja është e vogël, nuk ka nevojë për qepje. Për shkak të mundësisë së infektimit, operacioni i të dy syve nuk kryhet në të njëjtën ditë. Rekomandohet që periudha kohore midis operacionit të të dy syve të jetë së paku 1 javë.

Trajtimi i kataraktit është një operacion shumë i rëndësishëm që kërkon mikrokirurgji.

Suksesi i operacionit mvaret drejtpërsëdrejti nga përvoja e mjekut, sterilizimi i sallës së operacionit ku kryhet operacioni dhe cilësia dhe sterilizimi i materialeve të përdorura.

Sëmundjet e Retinës dhe Vitrektomia

Retina është shtresa nervore në pjesën e pasme të syrit. Retina mundëson që të gjitha objektet që shohim të transmetohet në tru në formën e sinjaleve elektrike. Trajtimi i sëmundjeve të retinës mund të ndryshojë sipas fazës së sëmundjes. Shpesh kryhet në formën e terapisë me lazer dhe ndërhyrjes kirurgjikale. Në klinikën tonë, ekzaminohen dhe trajtohen të gjitha sëmundjet e retinës siq janë : angiografia e fundusit (FFA), tomografia e koherencës optike (OCT) dhe pajisjet ultrasonografike të syve të përdorura në ekzaminimet e sëmundjeve të retinës, pajisja me lazer argoni e përdorur në trajtimin e hemorragjive të lidhura me diabetin, retina okluzionet vaskulare dhe lotët e retinës . Pajisja me lazer argoni në klinikën tonë ka përparësi shumëdimensionale (duke bërë shkrepje të shumta në të njëjtën kohë). Në këtë mënyrë, trajtimi me lazer mund të kryhet edhe më shpejt dhe pa dhimbje.

Trajtimi i sëmundjeve të tilla si humbja e rëndë e shikimit për shkak të diabetit, shkëputja e retinës, hemorragjitë intraokulare, traumat e syve, vrima makulare dhe operacioni i membranës epiretinale është i mundur me operacionin e vitrektomisë (mikrokirurgjia e retinës). Në klinikën tonë, operacioni i vitrektomisë kryhet me shumë sukses nga ana e mjekëve specialist dhe pajisjet teknologjike shumë modern. Sëmundja e njollave të verdha është një nga shkaqet kryesore të humbjes serioze të shikimit dhe verbërisë në moshën e shtyrë. Në klinikën tonë, diagnostifikimi, trajtimi dhe ndjekja e degjenerimit makular kryhen nga mjekët tanë specialistë. Sëmundja e pikës së verdhë ndahet në lloje të thatë dhe të lagësht. Lloji i thatë përdor një kombinim të antioksidantëve dhe vitaminave. Zbatohen trajtime me lazer të tipit të lagur ose me injeksion intraokular.

Sëmundjet e mëposhtme mund të jepen si shembuj të sëmundjeve të retinës:

 • Gjakderdhje për shkak të diabetit dhe hipertensionit
 • Okluzionet arteriale të retinës
 • Shkëputjet / lotët e retinës
 • Sëmundja e njollave të verdha
 • Sëmundjet kongjenitale të retinës
 • Akumulimi i lëngjeve nën retinë, edema e retinës
 • Trupat e huaj që hyjnë në sy
 • Vrimat makulare – dëmtimet e vogla të makulës
 • Çrregullime të sipërfaqes vitreoretinale
 • Tumoret e retinës

Simptomat e Sëmundjes së Retinës

 • Humbje e papritur ose e ngadaltë e shikimit
 • Vizioni i prishur-lakuar
 • Shkrepjet e dritës
 • Objekte të errëta që notojnë para syve (mizat fluturuese)
 • Ekranizimi i pamjes
 • Humbje kalimtare dhe afatshkurtër e shikimit
 • Formimi i zonave të errëta në fushën e shikimit

 

Efektet Anësore të Diabetit dhe Hipertensionit në Retinë

Sëmundjet e diabetit dhe hipertensionit ndikojnë negativisht në të gjitha sistemet e trupit dhe mbi të gjitha ndikimin më të madhë negative shfaqin edhe në sy. Si rezultat i sëmundjeve të zgjerimit të enëve të gjakut dhe çrregullimeve të përshkueshmërisë në retinë kemi pasojat e gjakderdhjes dhe akumulimit të lëngjeve.

Trajtimi i Sëmundjeve të Retinës

Diagnostifikimi i hershëm i retinës, trajtimi parandalues ​​mjekësor dhe trajtimi me lazer pa vonesë, injeksioni i ilaçeve në sy ose ndërhyrja kirurgjikale janë jetike në parandalimin e problemve të përhershme të shikimit.

Glaukoma (Presioni i Syve)

Glaukoma, e njohur në popull si tensioni I syrit ose edhe si ujë i zi, është një sëmundje e dëmtimit të nervit optic e që është shkaktare e humbjes së shikimit.. Glaukoma është një sëmundje e fshehtë që nuk cfaq simptoma në fazat e hershme dhe diagnostifikohet vetëm kur ndodh dëmtim i avancuar. Dëmtimi i nervave është i pakthyeshëm. Prandaj, zbulimi i hershëm i glaukomës është shumë i rëndësishëm. Ajo që kërkohet në këtë faze është përvoja mjekësore dhe pajisjet superiore teknologjike. Klinika jonë ka pahimetrinë mjeti me I avancuar teknologjike (matja e trashësisë së kornesë), OCT (ekzaminimi i fibrave nervore) dhe pajisjet e ekzaminimit të fushës vizuale për diagnozën e sëmundjes së glaukomës. Përveç kësaj, ekziston një pajisje SLT (trabeculoplasty lazer selektive) që është aplikuar me sukses në trajtimin e glaukomës me lazer në klinikën tonë. Në klinikën tonë, zbatohen të gjitha metodat e trajtimit kirurgjikal të glaukomës.

Tek Cilët Pacienta Shfaqet Glaucoma ?

Njerëzit me presion intraokular më të lartë se që është normale janë të ekspozuar rrezikut më të lartë të shfaqjes së glaukomës; megjithatë, nuk do të thotë që të gjithë me presion të lartë intraokular mund të kenë glaukomë. Personat mbi moshën 60 vjeç kanë një rrezik në rritje të shfaqjes së glaukomës. Glaukoma mund të ketë edhe lidhje gjenetike. Njerëzit me një histori familjare të glaukomës janë më të rrezikuar. Rreziku i shfaqjes së glaukomës është më i lartë tek pacientët me diabet dhe goiter. Glaukoma mund të shkaktojë dëmtime serioze të syve, tumore të syve dhe pezmatime të syve si uveiti kronik ose iritisi. Zakonisht tek myopia ose e njohur si pamundësi e të pamurit nga larg, glaucoma është e shprehur gati dyfish. Përdorimi afatgjatë i kortizonit (si pika, pomadë orale ose lëkure, etj.) mund të shkaktojë shfaqjen e glaukomës sekondare. Njerëzit me gjetjet e sipërpërmendura duhet patjetër të ekzaminohen nga një okulist për sa i përket glaukomës.

Shkaqet e Glaukomës

Presioni intraokular rritet për shkak të pamundësisë së zbrazjes së lëngut intraokular të sekretuar në sy. Si rezultat, presioni i rritur intraokular dëmton edhe qelizat nervore optike.

Simptomat e Glaukomës

 • Dhimbje koke në mëngjes,
 • Shikimi I turbullt,
 • Shfaqja e unazave me shkëlqim rreth dritave gjatë natës.

Cilët Faktorë Rrisin Rrezikun e Glaukomës?

 • Të kesh një histori familjare me sëmundje të glaukomës (predispozitë gjenetike) duke qenë mbi 35 vjeç
 • Diabeti – anemi e rëndë ose goditje
 • Presion i lartë sistemik i gjakut (presion arterial i trupit)
 • Miopi e Lartë
 • Hiperopia e lartë
 • Migrenë
 • Terapi afatgjate me kortizon
 • Lëndimet e syve

Pasi që njerëzit me këto karakteristika të lartëpërmendura janë më të ekspozuar rrezikut në glaukomë, ata duhet të bëjnë kontrollime të rregullta të syve për zbulimin e hershëm të dëmtimit të nervit optik.

Trajtimi i Glaukomës

Glaukoma është një sëmundje e pakthyeshme që rezulton me verbëri nëse nuk trajtohet.

Ekzistojnë tre mënyra kryesore për të trajtuar glaukomën:

Ilaçe

Qëllimi këtij trajtimi është që me anë të ilaqeve të ndryshme të bëhet zvogëlimi i presionit intraokular nën nivele të caktuara. Kjo mund të bëhet duke përdorur një ose më shumë ilaci.

Trajtimi Kirurgjik

Qëllimi I aplikimit të trajtimit kirurgjik është ulja e presionit intraokular akoma të lartë pavarësisht përdorimit të më shumë se një ilaçi dhe vazhdimit të dëmtimit të nervit optik .

Terapia me Lazer

Fillimisht përdoret në trajtimin e krizës akute të glaukomës dhe për të parandaluar hyrjen e syrit tjetër në një krizë të glaukomës. Së dyti, në rastet e glaukomës kronike, bëhet për të lehtësuar daljen e lëngut të krijuar në sy.

Glaukoma Kongjenitale (Glaukoma e Foshnjave)

Foshnjat e porsalindura gjithashtu mund të kenë presion të lartë të syve. Megjithëse kjo sëmundje nuk tregon ndonjë simptomë në fillim, ajo që na tërheq vëmendjen është rritja e syrit të foshnjës . Përveç kësaj, vërehen simptoma të pamundësisë së të shikuarit në dritën dhe lotimin. Nëse nuk do të ketë trajtim mjekësorë,fillimisht do të kemi humbje të shikimit e mëpastaj pamundësi të të pamurit. Sidoqoftë, me operacionin që do të kryhet, presioni i syrit do të ulet dhe humbja e shikimit do të parandalohet. Ndonjëherë tek këto foshnja ekziston nevoja për më shumë se një operacion.

Simptomat e Glaukomës Kongjenitale

Mund të ketë turbullirë në shtresën korneale të syrit, shoqëruar me rritjen e lotëve, ndjeshmërinë ndaj dritës dhe spazmë tek kapakët e syve.Varësisht prej tensionit të syrit mund të kemi zmadhim të syve. Sytë mund të zmadhohen për shkak të glaukomës. Diagnostifikimi i hershëm është shumë i rëndësishëm. Trajtimi i sëmundjes është operacioni. Kërkohet përcjellja afatgjate. Glaukoma është një sëmundje e pakthyeshme që rezulton në verbëri në rast të mos trajtimit.

Oftalmologjia Pediatrike dhe Strabizmi

Ekzaminimi i fëmijës duhet të bëhet në mënyrë rutinore menjëherë pas lindjes, në moshën 1 vjeç, në moshën 3 vjeç dhe para se të fillojë në shkollën fillore. Në klinikën tonë, ekziston një pajisje e quajtur PlusOptix që e bën ekzaminimin edhe më të lehtë dhe më të saktë të fëmijëve. Falë kësaj pajisjeje, shkalla e thyerjes dhe shkalla e devijimit të syrit mund të maten me një matje të vetme dhe imazheria e avancuar mund të merret në të njëjtën kohë. Një avantazh tjetër i kësaj pajisje është se gabimi i thyerjes mund të matet pa pasur nevojë të vendosni pika në sy. Në këtë mënyrë, ekzaminimi kryhet në një kohë të shkurtër pa e shqetësuar fëmijën. Në klinikën tonë, kryhet edhe trajtimi i strabizmit dhe kirurgjia dhe trajtimi i syve dembelë.

Diagnostifikimi i hershëm është shumë i rëndësishëm në trajtimin e strabizmit. Vonesa për ekzaminimin e parë të syrit sjellë deri tek shfaqja e problemeve të shikimit gjatë gjithë jetës si dhe probleme estetike. Për këtë arsye, fëmijët në periudhën e paslindjes dhe fëmijërisë së hershme duhet të ekzaminohen nga një okulist edhe nëse nuk kanë ankesa në sy.

Gjatë trajtimit zbulohen këto situata;

 • Humbja e paralelizmit në sy
 • Vizioni i dyfishtë
 • Shikimi i turbullt
 • Kthimi i kokës ose fytyrës në njërën anë.

Ndonjëherë tek foshnjet paraqitet një situate mashtruese, e cila përshkruhet si rrëshqitje e rreme, e që ndodh me gjerësinë e rrënjës së hundës. Duhet të bëhet një ekzaminim i syve për të dalluar devijimin e rremë nga devijimi i vërtetë.

Fakti që gjithnjë rrëshqitja e syrit paraqitet tek i njëjti sy është një shenjë e humbjes së shikimit në syrin e devijuar, dhe urgjent pa u vonuar fare duhet të zbulohen shkaktarët e syrit të devijuar dhe të planifikohet pa vonesë trajtimi mjekësorë I sëmundjes. Vonesa e trajtimit tesa e trajtimit të syrit sjell deri tek dembelia e përhershme e syrit dembel.

Në trajtimin e strabizmit, i cili mund të trajtohet në çdo moshë;

 • Syzet: Nevojat për syza dhe korrigjimet e rrëshqitjeve me anë të syzave,
 • Trajtimi i Mbyllur: Nëse ka përtaci në shikim lidhur me rrëshqitjen,
 • Ndërhyrja Kirurgjikale: Rrëshqitjet kongjenitale,rrëshqitjet prej lindjes,syzat e panevojshme për rrëshqitjet, rrëshqitjet që nuk përmirësohen pavarësisht mbajtjes së syzeve duhet të trajtohen me ndërhyrje kirurgjikale.

Kirurgjia Okuloplastike (Estetikë Syri)

Heqja e defekteve strukturore në qepallë, qeset e syve si dhe operacionet e hapjes së kanaleve të lotëve, operacionet protezike të syve kryhen gjithashtu në klinikën tonë.

Njolla e Verdhë (Degjenerimi Makular i Lidhur me Moshën)

Është një sëmundje e shtresës nervore (retinës) përgjegjëse për shikimin qendror. Është një sëmundje që është shumë e zakonshme pas moshës 55 vjeç, dhe frekuenca e saj rritet me moshën, dhe mund të çojë në humbje të përhershme të shikimit nëse përparon.

Cilët persona janë më të rrezikuar tek sëmundja e njollave të verdha?

 • Duhanpirësit
 • Personat mbi 55 vjeç
 • Ata me rrezik trashëgimie

Faktoret e Rrezikut

Është mosha dhe karakteristikat trashëgimore të personit. Faktorë të tjerë të rrezikut janë hipertensioni, pirja e duhanit, dieta, lipidet e larta – kolesteroli, ekspozimi i gjatë ndaj rrezeve të diellit dhe mbipesha.

Simptomat e Sëmundjes

 • Humbja e shikimit
 • Të pamurit e objekteve dhe linjave të shtrembër ose të thyer
 • Erësimi I të pamurit
 • Përkeqësimi në cilësinë e shikimit

Sa Iloje të Sëmundjes Ekzistojnë dhe Pasojat e Tyre

Ekzistojnë dy lloje të sëmundjes, të thata dhe të lagura. Lloji i thatë është parë në 90% të rasteve kurse lloji i lagësht në 10% të rasteve. Sidoqoftë, diagnoza e hershme ka një rëndësi më të madhe në llojin e lagësht, pasi që shkakton humbje të shikimit. Tek lloji i thatë sëmundjet përparojnë shumë më shpejt ashtu që shkaktojnë humbje të papritur të shikimit, përkeqësim të të pamurit të ngjyrës dhe ndjeshmërisë së kontrastit dhe si rezultat i gjakderdhjes në enët e reja të formuara në retinë dhe makulë, me kalimin e kohës bëhen shkaktarë të verbërisë.

Trajtimi i Sëmundjes së Njollave të Verdha

Tek lloji I thatë trajtimi me vitaminë , tek lloji I lagësht trajtimi me gjilpërë në sy me qëllim të parandalimit të formimit të enëve të reja dhe gjakderdhjes në llojin dhe trajtimi me lazer në rastet kur është e nevojshme.

Apikimi Injeksionit të İlaqeve në Trajtimin e Njollave të Verdha

Gjatë trajtimit,ilaqi I përdorur në mbrendi të syrit me anë të injeksionit parandalon humbjen e shikimit duke penguar proteinën që gjatë sëmundjes nga qelizat e syve në anën e prapme të syrit të formojë enë të reja. Ilaqi, i cili injektohet në sy në interval prej 4 – 6 javësh, ndalon zhvillimin e enëve të reja në njollën e verdhë dhe zvogëlon ankesat e pacientit. Injeksioni injektohetohet të paktën 3 herë; por ka raste kur tek pacientët aplikohet edhe më shumë. Nëse pika e verdhë nuk trajtohet, shikimi zvogëlohet deri në 95% dhe çon në verbëri.

Në Spitalin Ndërkombëtar Avicenna, “Sëmundja e Njodhës së Verdhë” diagnostikohet dhe trajtohet me pajisje që janë zbulim I fundit I teknologjisë.

Çfarë Eshtë Karatoconus?

Keratokonusi është një sëmundje e shkaktuar nga hollimi dhe mprehja e shtresës transparente të syrit, përkatësisht kornesë, me miopi progresive dhe astigmatizëm. Pacientët janë të vetëdijshëm për sëmundjen, e cila zakonisht fillon në adoleshencë, vetëm në të 20-at. Sëmundja përparon midis moshës 20 dhe 40 vjeç dhe hyn në periudhën e palëvizshme pas moshës 40 vjeç.

Cilat Janë Shkaqet e Keratokonusit?

Megjithëse shkaku i keratokonusit nuk dihet saktësisht, traumat gjenetike dhe mekanike luajnë rolin më të rëndësishëm në zhvillimin e tij.

Cilat Janë Simptomat e Sëmundjes?

 • Alergji / kruarje e vazhdueshme e syve (acarim i lehtë i syve)
 • Prania e miopisë progresive dhe astigmatizmit
 • Pamundësia për të parë qartë pavarësisht syzeve
 • Ndjeshmëria e rritur ndaj dritës
 • Shikim I paqartë

Këto simptoma tregojnë një rrezik të lartë të sëmundjes së keratokonusit. Ekzistojnë 2 probleme kryesore në keratokonus;

 • Shikimi i zvogëluar
 • Përparimi i sëmundjes

Mundësitë e Trajtimit

 • Lente kontakti
 • Trajtimi i Kryqëzimit UV (Lidhja e tërthortë molekulare): Kirurgjia e Kryqëzimit UV mund të ndalojë përparimin e sëmundjes së keratokonusit duke prekur molekulat e kolagjenit të kornesë dhe duke rritur mekanikën e kornesë duke përdorur dritën UVA dhe Riboflavin. Trajtimi me ndërlidhje është e vetmja metodë e trajtimit që ndalon përparimin e keratokonusit.

ROP – Çfarë është Retinopatia e Parakohshme (ROP)?

Gjatë lindjes tek foshnjat zhvillohen venat në sytë e foshnjave.Në foshnjat e lindura para 37 javësh, ky zhvillim vazhdon edhe pas lindjes pasi ky zhvillim nuk ka përfunduar. Zhvillimi anormal i këtyre enëve për shkak të shkaqeve të ndryshme çon në një gjendje të quajtur retinopati e parakohshme, e cila, nëse nuk trajtohet, çon në verbëri.

Cilat Foshnje Kanë Retinopati të Parakohshme Kryesisht?

Një shtatzëni normale është 40 javë. Në të shumtën e rasteve paraqitet tek foshnjat e lindura para 37 javësh, me peshë më pak se 2,500 gram. Në përqindje më të madhe është e shprehur tek foshnjet që kanë lindur para 32 javësh dhe me peshë më të vogël se 1000 gram.

Kur Duhet të Bëhet Ekzaminimi i Syve tek Foshnjat?

 • Tek të gjithë foshnjat e lindura parakohe para 31 javësh në javën e 31 të,
 • Foshnjat e lindura gjatë ose pas javës së 31-të duhet patjetër t’i nënshtrohen një ekzaminimi ROP nga një oculist, 4 javë pas lindjes.

Për sa Kohë Duhet të Ndiqen Foshnjat e Parakohshme?

Ekzaminimi ROP duhet të kryhet në intervale të rregullta kohore derisa foshnjat e parakohshme të moshës 45-46 javë. Pas këtij intervali, një kontrolli duhet të kryhet çdo vit.

Diabeti dhe Syri

Diabeti (Diabeti) është një sëmundje që gjatë gjithë jetës që përparon me nivele të larta sheqeri dhe dëmton të gjitha organet nëse nuk mbahet nën kontroll. Problemet e syve në diabet mund të çojnë në “retinopati diabetike”, duke filluar nga shqetësime të përkohshme të shikimit deri në shikim të dyfishtë dhe humbje të përhershme të shikimit nëse nuk percillet dhe trajtohet.

Kush Eshtë İrrezikuar nga Retinopatia Diabetike?

Sa më e gjatë të jetë kohëzgjatja, aq më i lartë është rreziku i retinopatisë diabetike. Retinopatia diabetike është e shprehur afërsisht tek 75% të të sëmurëve me kohëzgjatje diabeti mbi 15 vjet, pra 3 në cdo 4 pacientë. Prania e sëmundjeve të zemrës, sëmundjeve të veshkëve dhe hipertensionit si dhe kohëzgjatja e diabetit këtë rrezik e bëjnë edhe më të madhe.

Rëndësia e Ekzaminimit të Syve tek Pacientët me Diabet

Lezionet e para në fund të syrit fillojnë të shfaqen afërsisht 5 vjet pas shfaqjes së diabetit. Sidoqoftë, mund të shihet më herët te pacientët me diabet të parregullt.

Nëse dëmtimi i lidhur me diabetin ka filluar në sy, kjo do të thotë se ka filluar në të gjitha organet. Për këtë arsye, rëndësia e ekzaminimit të syrit dhe fundusit është shumë e rëndësishme në trajtimin dhe ndjekjen e diabetit.

Edhe nëse pacienti nuk ka ankesa, ekzaminimi i fundusit duhet të përsëritet një herë në vit. Sidoqoftë, pacientët diabetikë me dëmtime në sy duhet të kontrollohen çdo 3-4 muaj.

Ekzaminimi i fundusit është ekzaminimi i retinës, murit të brendshëm të syrit sferik me një burim drite dhe lente speciale. Si rezultat i këtij ekzaminimi, dëmtimi i lidhur me diabetin mund të zbulohet me teste shtesë, nëse është e nevojshme.

Lëndimet e lidhura me diabetin ekzaminohen, skanohen dhe trajtohen me pajisje të teknologjisë së avancuar në Departamentin e Syrit të Spitalit Ndërkombëtar të Avicenna.

Shëndeti i Syve të Fëmijëve

Shumë sëmundje të rëndësishme të syve ndodhin në moshë të hershme. Sidoqoftë, rezultate të suksesshme mund të arrihen me diagnozë të hershme dhe trajtim korrekt. Kontrollimi dhe ezaminimi I rregullt isyve tek fëmijët e moshës 0-16 vjeç duhet të bëhet edhe nëse nuk ka kurfarë ankese ;

 • Në muajt e parë pas lindjes,
 • Në moshën 1 vjecare,
 • Në moshën 3 vjeçare, me ose pa ankesa,
 • Para fillimit të shkollës,
 • Gjatë shkollimit, kontrollet e rregullta mjekësore të syve janë të domosdoshme.

⚠ Yasal Uyarı

Bu internet sitesinin içerikleri, siteye giriş yapan hastaların ve ziyaretçilerin güncel bilgilere ulaşabilmesi adına hazırlanmıştır. Sitedeki bilgilerin, sağlık alanında tanı, tedavi ya da ilaç reçetesi gibi bir özelliği bulunmamaktadır. İnternet sitemiz, sağlıkla ilgili bütün konuların ancak, doktor muayenesi ile teşhis ve tedavi edilebileceğini savunmaktadır. Sitede yer alan bütün bilgiler doktor muayenesine teşvik amacıyla hazırlanmaktadır. Doğru bilgiyi her zaman doktorlardan alabilirsiniz. Sitede yer alan bilgilerin yanlış anlaşılmasına bağlı olarak ortaya çıkabilecek mağduriyetlerden internet sitemiz sorumlu değildir. Site içerisindeki bilgilerin kopyalanarak, başka internet sitelerinde kullanılması kesinlikle yasaktır. İnternet sitemizdeki bilgiler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerince, internet sitesinin sahibinin iznine bağlı olarak kullanılabilmektedir. Siteye giriş yapan tüm ziyaretçiler, yukarıda yer alan yasal uyarıyı bütünüyle ve şartsız olarak kabul etmiş sayılır.

🇹🇷 المستشفى الأكثر ترجيحاً في تركيا لمتحدثي اللغة العربية في عام ٢٠٢٣