urology

Çfarë është Urologjia?

Urologjia është shkenca mjekësore që ekzaminon organet riprodhuese të femrave dhe meshkujve dhe traktin urinar. Ai shqyrton diagnozën dhe trajtimin e të gjitha sëmundjeve që lidhen me organet si veshkat, fshikëza, uretrat, uretra, penisi, testikujt, skrotumi dhe gjëndra e prostatës. Urologjia përfshin si infeksionin e traktit urinar ashtu edhe ndërhyrjet kirurgjikale të sistemit urinar. Emri i përbashkë për të gjitha sëmundjet që lidhen me sistemin riprodhues dhe traktin urinar është i njohur si “çrregullime urogjenitale”.

Sistemi urologjik merret me sistemet riprodhuese dhe ekskretore, veçanërisht tek burrat. Tek gratë, kryesisht merret me sëmundjet e sistemit ekskretues. Meqenëse sistemi riprodhues dhe sistemet ekskretuese tek gratë duhet të trajtohen si një tërësi, urologjia punon me një gjinekolog.

Urologjia është e ndarë në nën-disiplina brenda vetes. Këto janë : andrologji, urologji pediatrike, urologji femërore, neururologji, endurologji dhe uroonkologji.

Andrologjia: Andrologjia është një nga nën-degët e urologjisë që merret me mosfunksionimet seksuale. Shëndeti seksual i burrave dhe grave dhe infertiliteti tek burrat janë sëmundjet më të shprehura dhe më së shumti të studiuara. Tek këto sëmundje janë duke u bërë të gjitha llojet e hulumtimeve anatomike, fiziologjike dhe biokimike. Shqetësimet më të shpeshta të kësaj natyre konsistojnë në mosinteresimin e partnerëve për akte seksuale , sindromat e dhimbjes në organet riprodhuese, çrregullimet në strukturën e penisit dhe infertiliteti mashkullor. Tek sëmundjet me probleme hormonale, trajtimet kryhen së bashku me specialistët e endokrinologjisë dhe psikiatrisë. Zgjidhja për infertilitetin mashkullor është fekondimi in vitro.

Urologjia Pediatrike: është një nën-disiplinë e themeluar për sëmundjet urologjike tek fëmijët. Sëmundje të tilla tek fëmijët mund të shfaqin simptoma mjaft vonë. Sidoqoftë, falë teknologjisë së avancuar dhe të zhvilluar në vitet e fundit, anomalitë që lidhen me foshnjet ekzaminohen në mjedisin me ultratinguj dhe procesi i trajtimit fillon menjëherë pas lindjes. Përveç kësaj, në raste të tilla si problemet urinare, paqartësia gjinore ose ënjtja në organet gjenitale, të cilat mund të përjetohen tek foshnjat e porsalindura ose moshat më të mëdha, kërkohet ndihma e urologjisë. Përveç kësaj, çrregullime të tilla si urinimi i shpeshtë, dhimbja në veshka, synetia e gabuar, mosmbajtja e urinës gjatë ditës ose natës gjithashtu trajtohen në urologji.

Urologjia Femërore: është një nën-disiplinë që përfshin dy degë, uroginekologjinë. Këtu trajtohen sëmundje të tilla si rënia e organit të legenit, mosmbajtja e urinës dhe fshikëza tepër aktive . 60% e grave midis moshës 20 dhe 70 vjeç vuajnë nga këto sëmundje. Meqenëse shkaqet e sëmundjeve ndryshojnë sipas personit, vendimi që do të merret për trajtim gjithashtu ka një veçori personale mjekësore ose kirurgjikale.

Neurourology: është një nën-disiplinë që shqyrton problemet e sekretimit të urinës të shkaktuara nga çrregullimet e trurit, palcës kurrizore dhe nervave periferikë. Trajtimet e nevojshme kryhen për diagnostikimin e sëmundjeve që ndodhin si pasojë e ankesave të tilla si problemet urinare të përjetuara gjatë natës dhe urinimi i shpeshtë.

Endurologjia: është një nën-disiplinë që merret me diagnostikimin dhe trajtimin e gurëve në traktin urinar dhe veshkat. Trajtimet mund të bëhen në shumë mënyra, në varësi të madhësisë dhe shpeshtësisë së gurëve.

Uroonkologjia: është një nën-disiplinë që merret me diagnostikimin dhe trajtimin e kancereve të organeve urologjike si fshikëza, veshkat, prostata ose testikujt. Në raste të diagnostifikimit të hershëm , arrihen rezultate shumë të mira të shërimit. Ndihma e urologut specialist është absolutisht e nevojshme në të gjitha rastet e çrregullimeve urinare siq janë gjaku në urinë, ënjtje në vezore edhe nëse është pa dhimbje, dhimbje në zgavrat e barkut.

Testet Urologjike dhe Ndërhyrjet Kirurgjike

ek problemet urologjike trajtohet gjendja e përgjithshme shëndetësore e pacientit mirëpo për një ekzaminim më të detajuar të sëmundjes kërkohen disa teste urologjike.

Testet më të zakonshme janë:

 • Skanimi MRI ose CT skanimi për të identifikuar sëmundjen,
 • Ultratinguj (USG Doppler, USG transrektale, USG urinare),
 • Testi i urinës kundër rreziqeve të infeksionit,
 • Cystogrami i fshikëzës me ndihmën e rrezeve X,
 • Përdorimi i një cistoskopi të nevojshëm për vizualizimin e traktit urinar,
 • Testet urodinamike të nevojshme për matjen e presionit dhe vëllimit brenda fshikëzës,
 • Cystourethography e anuluar (VSUG),
 • Biopsi kundër rrezikut të kancerit,
 • Testet e gjakut të nevojshme për ekzaminimin e sistemit urinar,
 • Testi i antigjenit specifik të prostatës (PSA),
 • Analiza e spermës,
 • Testi i rrjedhjes së urinës,
 • Ekzaminimi i prekjes rektale.

Pasi të bëhen testet e nevojshme, ndërhyrja kirurgjikale mund të kërkohet gjatë procesit të trajtimit. Teknikat operative të përdorura përgjithësisht në trajtimin e pacientëve janë si më poshtë:

 • Operacionet klasike (veshka, fshikëza, trakti urinar, prostata, sëmundjet e testiseve),
 • Kirurgji guri perkutan (gurë në veshka),
 • Operacionet radikale të prostatës,
 • Operacionet laparoskopike,
 • Operacionet endoskopike,
 • Operacionet mikroskopike (në trajtimin e infertilitetit),
 • Mikrovaricocelectomy.

Metodat Diagnostikuese

Tomografi e llogaritur (CT)

Tomografia e kompjuterizuar është procesi i krijimit të imazheve tre-dimensionale të eshtrave, si dhe indeve dhe enëve të buta, duke kombinuar imazhe me rreze X të marra nga kënde të shumta. Ndërsa pacienti është shtrirë në një tavolinë, pajisja tomografike rrotullohet vazhdimisht rreth tij dhe zbulon imazhe. Në mënyrë që imazhi tre-dimensional të merret më i qartë, pacienti që do t’i nënshtrohet tomografisë kompjuterike nuk duhet të ketë asnjë material tjetër përveç fustanit të pacientit. Materialet mbi pacientin do të ndikojnë në rrezet dhe do të bëjnë që imazhi të përkeqësohet. Përsëri, në mënyrë që imazhi të jetë i qartë, pacienti duhet të qëndrojë i qetë gjatë procedurës. Për shkak se tomografia e kompjuterizuar lëshon një shkallë të lartë rrezatimi, gratë shtatzëna ose ato me dyshim për shtatzëni nuk merren në tomografi kompjuterike. Imazhi i gurëve në veshka, ureter dhe fshikëz, hetimi i tumoreve që lidhen me sistemin urinar dhe organet riprodhuese mashkullore dhe traumat që lidhen me këto organe janë situatat më të shprehura në klinikat urologjike.

Imazhe me Rezonancë Magnetike (MRI)

Procesi i imazhimit të organeve ose indeve në trup duke përdorur valët e radios dhe fushën magnetike quhet MRI. Meqenëse valët e radios përdoren në vend të rrezeve të rrezatimit në teknikën MR, ajo mund të përdoret në mënyrë të sigurt në shumë pacientë. Edhe gjatë shtatzënisë, MRI mund të përdoret nëse vlerësohet e përshtatshme nga mjeku. Imazhi MR mund të përdoret për të zbuluar shumë sëmundje që I takojnë fushës së klinikave specialistike urologjike. Preferohet në diagnostifikimin dhe përcjelljen e të gjithë kancereve që lidhen me sistemin urinar dhe organet riprodhuese mashkullore, veçanërisht kancerin e prostatës dhe zmadhimin beninje të prostatës. Sendet metaloike tek pacienti ndikojnë ndikojnë negativisht në fushën magnetike prandaj nuk mund të merret një imazh I shëndetshëm. Për këtë arsye, pacienti duhet të trajtohet vetëm me një fustan spitalor ose preferohet trajtimi me të brendshme që nuk kanë material metalik në të.

Ultratinguj (USG Urinar, USG Doppler, USG Transrektale)

Ekografia është një teknikë e imazhit e përdorur për të ekzaminuar dhe parë organet brenda trupit, veçanërisht në zgavrën e barkut. Teknika me ultratinguj përdoret në diagnostikimin e sëmundjeve të ndryshme, në trajtimin e këtyre sëmundjeve dhe në procedurat e biopsisë. Është konstatuar se ultratingulli nuk është i dëmshëm për trupin e njeriut prandaj dhe përdoret zakonisht për të monitoruar zhvillimin e foshnjës gjatë shtatzënisë. Përdoret gjithashtu për ekzaminimin e indeve të buta dhe zbulimin e sëmundjeve kardiovaskulare. Në klinikat urologjike, USG Cranrectal (TRUS) përdoret për zbulimin e sëmundjeve të tilla siq janë kanceri i gjëndrës së prostatës dhe zmadhimi beninje i prostatës, USG urinar për hetimin e të gjitha llojeve të sëmundjeve që lidhen me sistemin urinar dhe metodat Doppler USG, që përdoren shpesh e të cilat mundësojnë ekzaminimin e tumoreve dhe strukturave të ngjashmesi dhe hollimin e enëve të zbuluara në këto rajone.

Testi i Urodinamikës

Testi urodinamik, përdoret për të matur funksionet kompjuterike të fshikëzës dhe kryhet duke regjistruar ngjarjet që ndodhin gjatë evakuimit në fshikëzën, e cila është e mbushur me lëng me ndihmën e një kateteri. Të dhënat e regjistruara ekzaminohen nga mjekë specialistë dhe interpretohen në drejtim të zbulimit të sëmundjeve të fshikëzës. Ngjarjet e regjistruara në kompjuter gjithashtu mund të informojnë specialistin për sa i përket infeksionit të traktit urinar. Urodinamika mund të aplikohet për të diagnostifikuar sëmundjet e mosmbajtjes së urinës dhe komplikimet që mund të ndodhin pas trajtimit në sëmundjet e prostatës. Testi urodinamik përdoret gjithashtu shpesh në pacientët me probleme të tilla si urinimi i shpeshtë, mosmbajtjeje urinare dhe vështirësi në urinim.

Cystourethrografia e Zbrazjes (VSUG)

Teknika mjekësore që lejon vizualizimin e fshikëzës dhe kanaleve urinare gjatë evakuimit duke injektuar material kontrasti në fshikëz përmes një kateteri quhet metoda e Cystourethrografisë Voiding. Përdoret përgjithësisht në rastet kur urina del jashtë nga kanalet urinare. Nëse urina del nga kanalet dhe nuk mjekohet në kohë, mund të fillojë të ndikojë në veshkat dhe të hapë rrugën për formimin e sëmundjeve serioze. Kjo gjendje, e njohur mjekësisht si zbaticë vezikoureterale, gjithashtu shkakton zmadhim të veshkave. Gjatë aplikimit të metodës VSUG për diagnostifikimin e sëmundjes, materialet metalike nuk duhet të jenë të pranishme tek pacienti pasi do të ndikojë në rrezet X të dërguara në fshikëz. Për këtë arsye, duhet të sigurohet që para procedures pacijenti mos të ketë gjëra metalike.

Ekzaminimet Laboratorike

Në klinikat urologjike, testet e gjakut dhe urinës përdoren gjithashtu gjerësisht për diagnostikimin e sëmundjeve. Ndryshimet në gjak dhe urinë informojnë specialistin për gjendjen e pacientit dhe hedhin dritë mbi përcaktimin e procesit të trajtimit. Analiza e spermës, hulumtimi I shenjave të tumorit, bakteret dhe skanimet e viruseve, hetimi i proteinave dhe enzimave të ndryshme janë vetëm disa nga testet laboratorike të përdorura shpesh në klinikat urologjike. Përveç këtyre, mostrat e marra nga pjesë të ndryshme të trupit mund të dërgohen në laboratorët përkatës për ekzaminim në mënyrë që të vlerësojnë të gjithë parametrat e tjerë që mund të preken nga sëmundjet urologjike.

Testi PSA

PSA, e quajtur Antigjeni Specifik i Prostatës, prodhohet në prostatë dhe rregullon rrjedhshmërinë e spermës tek burrat. PSA megjithëse në sasi të vogla, qarkullon në gjak. Në rast të funksionimit jonormal të prostatës, sasia e PSA e transferuar në gjak preket. Në prani të ndonjë sëmundjeje që lidhet me gjëndrën e prostatës, zakonisht vërehet një rritje e nivelit të PSA në gjak. Testi PSA është ekzaminimi i mostrës së gjakut të marrur nga pacienti në mjedisin e laboratorit. Pasi që pa marrë parasysh se pacienti a është i ngopur ose i uritur nuk ka ndikim në raportin PSA në gjak, një test gjaku mund të kryhet në të dy rastet. Testi PSA përdoret në procesin e hulumtimit të të gjitha llojeve të sëmundjeve që lidhen me prostatën.

Biopsia e Prostatës

Biopsia e prostatës është procesi i marrjes së një pjese të prostatës përmes pajisjeve të veçanta mjekësore. Megjithëse shënuesit e testit të testit PSA japin informacion në lidhje me sëmundjet e prostatës, diagnoza më përfundimtare e kancerit të prostatës mund të bëhet duke vlerësuar rezultatet e biopsisë. Pasi pjesa e marrë nga prostata ndërveprohet me kimikate të ndryshme, ajo ekzaminohet dhe vlerësohet nën mikroskop. Sipas rezultateve të marra, patologu bën diagnozën. Meqenëse diagnoza që do të bëhet në një fazë të hershme luan një rol të rëndësishëm në trajtimin e pacientit, biopsia e prostatës duhet të kryhet pa vonesë në të gjithë pacientët me simptoma të kancerit të prostatës.

Nëse vuani nga ndonjë sëmundje që bie nën specialitetin e klinikave urologjike, keni simptoma që lidhen me këto sëmundje ose dëshironi t’i nënshtroheni një ekzaminimi rutinë urologjik, mund të aplikoni në klinikat tona urologjike. Me ekzaminime të hollësishme dhe teste diagnostifikuese që do të kryhen nga mjekë specialistë, ju mund të diagnostifikoni sëmundjet tuaja të mundshme dhe të parandaloni probleme më serioze që mund të ndodhin në të ardhmen duke filluar sa më shpejt procesin tuaj të trajtimit.

Cilat Sëmundje Trajton Urologjia?

Urologjia është një degë e kirurgjisë që merret me diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve që përfshijnë traktin urinar dhe organet riprodhuese tek gratë, burrat dhe fëmijët. Urologjia merret me trajtimin e këtyre sëmundjeve :

Urologjia tek meshkujt trajton?

 • Kanceret e veshkave, penisit, testisit, fshikëzës, veshkave dhe gjëndrës së prostatës,
 • Sterilitetin,
 • Gur në veshka,
 • Sëmundjet e veshkave,
 • Prostatiti (inflamacion i gjëndrës së prostatës),
 • Zmadhimi i gjëndrës së prostatës,
 • Infeksionet e traktit urinar (UTI),
 • Venat e zgjeruara ose venat me variçe në skrotum,
 • Derdhje e parakohshme,
 • Impotenca,
 • Dhimbje në testikuj.

Urologjia tek Gratë Trajton?

 • Kanceri i fshikëzës, veshkave dhe gjëndrave mbiveshkore,
 • Fshikëza tepër aktive,
 • Lënia e fshikëzës në vaginë ose prolapsi i fshikëzës,
 • Gur në veshka,
 • Cistit intersticial,
 • UTI,
 • Mosmbajtja e urinës

Urologjia tek Fëmijët Trajton?

 • Mosmbajtje urinare,
 • Probleme me strukturën dhe pengesat e traktit urinar,
 • Prania e testisit të zbritur,
 • Ënjtje ose skuqje në pjesën e lëkurës së synetisë,
 • Sëmundjet e penisit.

🇹🇷 المستشفى الأكثر ترجيحاً في تركيا لمتحدثي اللغة العربية في عام ٢٠٢٣